RAVITSEMUSHOITO
1. MILLÄ
MENETELMILLÄ RAVITSEMUSTILAA ARVIOIDAAN?
-
Esitiedot
-
Kliiniset tutkimukset
-
Antropometriset mittaukset
-
biokemialliset määritysmenetelmät
-
subjektiiviset menetelmät
-
ruoankäytön ja ravinnonsaannin arviointi
Esitiedot, kuten sairaudet ja niiden hoito. Esim.
syöpäpotilailla ruokahalu voi olla olematon mm. sädehoidon aikana. Myös muut
sairaudet ja syömishäiriöt vaikuttavat. Esim. jatkuva oksentaminen kuivattaa
elimistön. Myös toimintakyvyn muutokset vaikuttavat, jos ei enää lusikka pysy
kädessä, niin ei sitä silloin syötyäkään tule.
Kliininen tutkimus (kuivat-, elottomat hiukset, hauraat
kynnet, kuiva iho. kuiva suu ja kieli) josta voidaan arvioida ravitsemustilaa.
Myös ihopoimun paksuudesta voidaan käsituntumalla arvioida rasvakudoksen
määrää. Vajaaravitsemus ja vähäinen liikunta johtaa lihasten surkastumiseen.
Antropomeriset mittaukset, pituus, paino ja viime kuukausien
painon muutos. Painoindeksi kuuluu myös tähän. Kliinisesti merkittävä painon
pudotus;
§
2% viikossa
§
5% kk
§
7% 3 kk
§
10% puolessa vuodessa
Painon muutoksia arvioitaessa otetaan huomioon turvotukset,
sekä vatsaontelossa tai keuhkoissa oleva neste.
Biokemiallisista määrityksistä on vain rajallista hyötyä. Ne
täydentävät kliinisen tutkimuksen ja ravintoamneesin tietoja. Biokemiallisiin
määrityksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten sairaudet ja niiden hoidot,
infektiot ja nestetasapaino. Tavallisia biokemiallisia määrityksiä ovat PVK ja
plasman elektrolyytit. PVK paljastaa anemian. Plasman elektrolyytit kertovat
taas niiden menetyksestä, kuten hypokalsemiasta.
Nestetasapainoa arvioidaan yleisesti seerumin natriumin,
kaliumin, hemoglobiinin, kreatiniinin ja albumiinin avulla. Niiden suurentunut
pitoisuus viittaa yleensä kuivumistilaan.
Kuivumisen oireita ovat lisäksi janontunne, väsymys, lievä
sekavuus ja pienentynyt ihon kimmoisuus.
Subjektiivisilla menetelmillä tarkoitetaan mm. MNA- ja SGA
-menetelmiä. MNA on tarkoitettu ikääntyneille ja SGA on tarkoitettu syöpä- ja
kirurgiapotilaille. Näiden osaaminen vaatii tieto ja harjaantunutta osaamista
ja tietoa ravitsemuksesta.
Ruoankäytön ja ravinnonsaannin arviointi ovat tärkeä osa
vajaaravitun ja vajaaravitsemuksen riskipotilaan ravitsemustilan arviointia.
Niitä käytetään ravitsemushoidon suunnitteluun ja seurantaan sekä
ravitsemusohjauksen perustana. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti tekee
ravintoanamneesin. Siinä selvitetään ateriarytmi sekä ruokien ja juomien määrä
ja laatu. Lisäksi arvioidaan syömiseen liittyvät ongelmat. Ravitsemushoidon
suunnittelua varten kysytään myös sopimattomat ruoat ja toiveruoat ja
-välipalat.
2. MITÄ
ON TEHOSTETTU RAVITSEMUSHOITO?
Vajaaravituilla tai sen riskissä olevilla ravitsemushoitoa
tehostetaan. Tavoitteena riittävä energian, proteiinin, ja muiden
ravintoaineiden saanti. Ensisijaisesti hyödynnetään toimivaa
ruoansulatuskanavaa.
Vajaaravittujen tulee syödä säännöllisesti ja usein. Ateria
tai välipala syödään 2-3h välein. Paasto saa olla enintään 10-11h.
Letkuruokinnassa olevat saavat monesti myös suonensisäistä
ravintoa täydentämään letkuruokintaa. Tavallista ruokaa syövät saattavat saada
lisäksi lisäravinnevalmisteita. Lisänä voi myös olla vitamiineja ja
kivennäisainevalmisteita.
Mikäli syödyn ruoan määrä ei ole riittävä, niin
ruokailukertoja lisätään tarjoamalla välipaloja, aina kun ne maistuvat.
Runsaasti energiaa ja proteiineja sisältävä ruokavalio suunnitellaan vajaaravitsemus
potilaalle. -ruoka-annokset ovat tavallista pienempiä, mutta sisältävät
runsaasti energiaa.
Toimintayksiköt sopivat potilasryhmittäin
ravitsemusohjauksen työnjaosta osana potilaan hoitoa. Lisäksi huolehditaan
ravitsemusohjauksen jatkuvuudesta. Lääkärin tehtävänä on perustella
ravitsemushoidon tarvetta ja kannustaa potilasta omahoitoon.
Ravitsemusohjauksesta huolehtivat pääosin sairaanhoitajat ja
ravitsemusterapeutit. Tietyt potilasryhmät tarvitsevat ravitsemusterapeutin
erityisosaamista vaativaa ravitsemusohjausta (kuten PEG-letkun käyttäjät,
varsinkin vuoteessa olevat)
3. MITÄ
ASIOITA RAVITSEMUSHOIDON TOTEUTUKSESSA KUULUU HOITOHENKILÖKUNNALLE?
ESIM. Hoidon jatkuvuuden varmistaminen. Kaikki potilasta
hoitavat tietävät mitä hän syö, milloin ja kuinka paljon.
Hoitajat jakavat ruoan, sekä tavallista ruokaa syöville,
että PEG- ja nenä-maha -letkupotilaille.
Riskien arviointi ja saattaaminen eteenpäin lääkärin
arvioitavaksi.
4.
Ainakin paikoissa, joissa itse olen ollut, ruoka annetaan
ajallaan kaikille ja ruoka-aikoja noudatetaan.
5.
-
Tiedottamista, jotta kaikki ovat tietoisia
ratkaisuista ja menetelmistä.
-
Kirjaamista, jotta kaikki voivat tarkistaa,
kuinka asia on.
-
Johdonmukaista ja jatkuvaa, annettua ohjetta
noudatetaan kokoajan, ei vai silloin tällöin.
-
Potilaan huomioimista, kuuntelua ja ohjausta.
Jotta potilas saa kertoa askarruttavat asiat, tai vaikka juurikin ne
lempiruoat. Potilaan ohjaus oikeaan suuntaan ja tukeminen huonompina hetkinä.
6.
-
Asukkaille on pidetty nestelistaa, johon on
merkitty kaikki neste mitä asukas päivän aikana saa.
-
Painoja on mittailtu ja ne on kirjattu ylös.
-
Muihin kirjauksiin merkataan kaksi kertaa
päivässä, kuinka potilas on syönyt. Tarpeen mukaan otetaan yhteyttä
ravitsemusterapeuttiin tai lääkäriin.
-
Myös mahdollista merkittävää painon nousua arvioidaan
ja toimiin ryhdytään, jotta toimintakyky säilyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti