maanantai 5. syyskuuta 2016

Asiakkaan ravitsemus

Ravitsemustehtävä, asiakkaan ravitsemus                                                          
Aleksi Jokinen


Asukas asuu vanhuspalveluiden piirissä, tehostetun palveluasumisen yksikössä.
Ruoka tulee osastolle pääkeittiöltä, joka sijaitsee toisessa yksikössä. Ainoastaan leivät, sekä aamu ja iltapalan tekee hoitajat.

Ruokailu on hänellä tietysti säännöllistä, jo pelkästään diabeteksen vuoksi, mutta yksikössä ruokaillaan aina suurin piirtein samaan aikaan.  Aamulla hän syö aamupalan noin kello 7.30-8.00.

Lounas nautitaan noin kello 11.30-12. Joskus päiväkahvi keitetään lounaan yhteydessä, jos ei, se tarjoillaan kahden maissa iltapäivällä. Päivällinen on kello 14-17 aikaan. Ja iltapala noin kello 19.

Ruoan valmistuksessa käytetään hyviä rasvoja, jotta ruoka olisi mahdollisimman terveellistä, mutta ruoka ei silti ole mautonta vaan oikeasti hyvää ja täyteläistä. Leivän päälle asukkaille käytetään joko Ingmariinia, tai Keijua.

Sokerin saanti saattaa olla jossain määrin hieman runsasta. Osastolle tulee aina jälkiruoka, sekä kahville jotain kastettavaa. Nämä ovat usein kiisseliä ja kuivakakkua, tai kääretorttua.

Tällä kyseisellä henkilöllä on ollut huomattavaa painonnousua, jonka hän on itsekin huomannut, joten annoskokoa ja makean määrää seurataan ja pidetään mahdollisimman pienenä, kaikkia makuelämyksiä viemättä.

Asukas saa tarpeeksi kuitua, sitä on hänen syömässä ruoassa, sekä leivissä. Leivät ovat joko ruisleipää tai limppua, tai hieman vaaleampaa polakkaa, jossa on lisänä kylläkin ohrajauhoja, sekä siemeniä. Hän saa ravinnosta tarvitsemansa kuidun, eikä hänellä ole käytössä mitään kuitulisää.

Suolan käyttö on hyvin riippuvainen keittiöltä tulevasta ruoasta, joka on yleensä hyväsuolaista, ja makua on tehty muulla kuin suolalla. Asukkailla on kyllä mahdollisuus lisätä ruokaan suolaa joka on tavallista jodioitua pöytäsuolaa. Muuten suolan saanti on mielestäni hyvällä tasolla, eikä ainakaan siitä ole puutosta.

Asukas syö monipuolisesti kasviksia ja marjoja eri muodossa. Keittiöltä tulevissa ruoissa on aina kasviksia ja juureksia jossain muodossa. Eikä asukas vältä niiden syömistä.

Asiakkaalla on vain dieettiruokavalio, sekä seuranta muutoin diabeteksen vuoksi.

Asukas on ylipainoinen, ja dieettiruokavalion tarkoituksena olisi saada ainakin muutama kilo pois, jotta käveleminen helpottuisi ja nivelet rasittuisivat vähemmän.

Asukkaan ruokatottumukset ovat hyvällä mallilla, mutta annoskokojen kanssa saa olla tarkkana. Koska asukas liikkuu kuitenkin vähän, on annoskoolla todellakin merkitystä.

On myös siirrytty siihen, että hän saisi päivässä vain toisen makean, joko jälkiruoan tai päivä kahvilla tarjottavan kastettavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti