Ateriat tulee koostaa monipuolisesti, asiakkaan toiveita kuunnellen. Hiilihydraattien ja proteiinien saanti on tärkeää.
Hilja
Diagnoosi: Rintasyöpä
Kuvaus: 65 vuotias nainen, leski, yksi lapsi, joka asuu toisessa kaupungissa. Kaksi lastenlasta. Asuu kerrostalossa, jossa samassa rapussa asuu hänen ystävänsä, joka käy häntä katsomassa melkein päivittäin ja on myös ruokaseurana.
Tykkää käydä kävelylenkillä, josta haluaa pitää myös sairauden aikana kiinni oman voinnin mukaan.
Asuu yksin Vantaan keskustassa, kerrostaloasunnossa. Hänet on leikattu kerran, leikkauksessa poistettiin toinen rinta.
Tällä hetkellä kotihoidon asiakkaana. Rinnan poiston vuoksi hän tarvitsee kipulääkkeitä joita ei voida säilyttää hänen kotonaan takavuosien riippuvuus historian vuoksi. Asiakas itse oli samaa mieltä. Ateriapalvelu toimittaa hänelle ruoan kaksi kertaa päivässä. Lounaan kylmänä ja päivällisen lämpimänä.
Aamupala:
- lasi maitoa, tai mehua
- kaksi karjalanpiirakkaa, päälle munavoita
- pieni kipollinen marjoja tai hedelmiä
Lounas:
- kaksi lasillista vettä
- kylmää kanasalaattia (henkilö pystyy aamuisin ja aamupäivällä syömään kylmiä ruokia paremmin, kuin lämpimiä), öljypohjaista salaatinkastiketta
- jälkiruoaksi hedelmäkiisseliä
Välipala
- Valmiiksi maustettua rahkaa (sisältävät runsaasti sokeria, mutta tärkeää on se, että potilas syö jotain. Eikä hänellä ole diabetesta.)
- Lasi mehua, tai maitoa, tai vettä
Päivällinen
- Täyteläinen kasvissosekeitto ja raejuusto
- kylkeen leipä, jonka päällä runsaasti margariinia ja leikkelesiivu
- juomaksi maitoa
Iltapala
- jogurtti johon voi ripotella päälle siemeniä tai pähkinöitä
- mehua tai maitoa
- leipä jonka päällä runsaasti margariinia sekä juustoa ja kasviksia
Miia 24 vuotias nainen. Perheeseen kuuluu vanhemmat ja puoliso.
Diagnoosi: MS-tauti
Ravitsemus: Parhaiten MS-taudin kanssa pystyy elämään, kun noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja syö monipuolisesti ja harrastaa liikuntaa. Tässä auttaa Suomen ravitsemussuositukset. Näistä on todettu olevan hyötyä taudin hoidossa: hyvät rasvat, runsas kasviksien käyttö ja d-vitamiinin saanti tärkeässä osassa. Pimeänä vuoden aikana D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa.
MS-uupumisen kanssa pärjää parhaiten, kun jakaa ruokailun useampaan, sopivankokoiseen ateriaan ja välipalaan sekä muistaa juoda päivän mittaan riittävästi.
Alkoholipitoisten juomien käyttöä on syytä kuitenkin rajoittaa, sillä alkoholi saattaa korostaa MS-oireita.
Kovan eläinrasvan ja kovetetun kasvirasvan välttäminen sekä riittävän runsas ja monipuolinen pehmeän kasvirasvan ja rasvaisen kalan käyttö ylläpitävät rasvan laatua suositusten mukaisena. Kasvikunnan tuotteita ja täysjyväviljaa on hyvä suosia jokaisella aterialla.
Miian puoliso auttaa ruoan kanssa ja laittaa sitä myös silloin, kun Miia ei itse kykene. Taudin pahenemisvaiheen aikana Miia ei välttämättä pääse nousemaan edes sängystä.
Eemeli 68-vuotias mies, joka on sairastanut Parkinsonintautia kolme vuotta. Perheeseen kuuluu vaimo ja lapset, mutta he kaikki asuvat ulkomailla. Jos kumpikaan ei jaksa laittaa ruokaa, menevät he syömään läheiseen senioreiden toimintakeskukseen.
Vaimo auttaa Eemeliä päivittäisissä toiminnoissa, koska tauti aiheuttaa Eemelillä lihasjäykkyyttä ja vapinaa. Jos Eemelillä ei ole päällä ”jumi”, eli tila jossa jäsenet jäykistyvät paikoilleen joksikin aikaa, hän saa syötyä itse, sekä tehtyä muita asioita suhteellisen normaalisti.
RUOKAVALION MERKITYS korostuu usein sairauden edetessä, kun on kyse erityisen vaikea-asteisesta Parkinsonin taudista. Kuitenkin jo varhaisemmassa vaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalion monipuolisuuteen ja riittävyyteen sekä ateriarytmiin.
Ravinnolla on suuri merkitys hyvän yleiskunnon ja toimintakyvyn säilyttämiselle. Syömällä riittävästi ja monipuolisesti voidaan turvata elimistön ravitsemukselliset tarpeet: riittävä proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden, nesteen ja kuidun saanti.
Painonhallinta sopivan ruokamäärän avulla on tärkeää, sillä sekä Parkinsonin tautiin liittyvästä, tahattomasta laihtumisesta että toisaalta liiallisesta painonnoususta voi olla haittaa yleiskunnon ja voinnin kannalta. Ikääntyessä elimistön energian tarve pienenee samalla kun vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa tai pysyy ennallaan. Niinpä ravinnon laadulla on tavallista suurempi merkitys.
Marjoja ja viljatuotteita tulisi olla joka aterialla ainakin jossain muodossa. Kalaa ainakin kolmesti viikossa. Ja hyvää rasvaa jossain muodossa, joko ruoassa tai sitten leivän päällä.
Riittävä nesteen saanti on tärkeää, kuin myös säännölliset ruoka-ajat.
Parkinsonintautia sairastava saattaa helposti tulla aliravituksi.
Ravinnon saannin tehostamisen keinoja:
> Ateriarytmin tihentäminen
> Mieliruokien käyttö
> Runsasenergisten välipalojen ja
juomien valitseminen
> Rasva-, kerma- ja sokerilisät
> Ruokailutilanteiden järjestäminen
mahdollisimman miellyttäviksi
> Täydennysravintovalmisteiden käyttö
Joskus juominen voi olla helpompaa kuin syöminen, jolloin kannattaa valita runsaasti ravintoa sisältäviä juomia. Nestemäinen juoma ei aiheuta samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin vastaava kiinteässä muodossa oleva elintarvike, joten sopivilla juomavalinnoilla voi kasvattaa energiansaantia mukavasti. Runsaasti ravintoa sisältäviä juomia ovat esimerkiksi täysmehu, maito, kaakao, piimä ja erilaiset välipalajuomat, kuten pirtelöt ja smoothiet.
Kuiva suu voi olla ongelma Parkinsonin tautia sairastavilla henkilöillä. Suun kuivuminen johtuu vähentyneestä syljenerityksestä ja aiheuttaa nielemisvaikeuksia sekä hampaiden reikiintymisen riskin kasvamista. Hammasterveyden vuoksi janojuomana on hyvä käyttää vettä ja välttää happamia ja runsaasti sokeria sisältäviä ruokia.
Nielemisvaikeudet ovat yleisiä Parkinsonin taudin oireita ja niitä aiheuttaa suun kuivumisen lisäksi nielun lihasten heikkeneminen. Nielemisvaikeuksien pahentuessa ruokaillessa alkaa herkästi yskittää. Tällöin ruokaa menee ”väärään kurkkuun” eli henkitorveen ja edelleen keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa keuhkokuumeen eli aspiraatiopneumonian. Nielemisvaikeuksista kärsivän onkin viisasta muokata ruoan rakennetta turvalliseksi niellä.
Esimerkki päivän aterioista:
Aamiainen
• lautasellinen kaurapuuroa, margariinisilmä ja marjoja tai mehukeittoa
• 1 viipale täysjyväleipää, margariinia ja juustoa tai leikkelettä
• 1 prk viiliä tai jogurttia tai lasillinen maitoa
• kahvia tai teetä
Lounas
• 2/3 lautasellista lämmintä ruokaa
• 1/3 lautasellista kypsennettyjä ja tuoreita kasviksia, salaatinkastike
• 1–2 viipaletta täysjyväleipää, margariinia
• lasillinen maitoa tai piimää, lasillinen vettä
Iltapäivän välipala
• 1 prk viiliä tai jogurttia tai lasillinen maitoa
• pulla tai pala marjapiirakkaa
• kahvia tai teetä
Päivällinen
• lautasellinen keittoa
• 1–2 viipaletta täysjyväleipää, margariinia ja juustoa tai leikkelettä
• lasillinen maitoa tai piimää, lasillinen vettä
Iltapala
• täysjyväleipä, margariini, leikkele tai juusto
• karjalanpiirakka, munavoi
• 1 prk viiliä tai jogurttia tai lasillinen maitoa
• lasillinen täysmehua tai mehukeittoa, marjoja tai hedelmä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti